A túlárazás idő veszteséget okoz. Az idő pedig pénz. Ez egy olyan közhely, amit mindenki ismer.

De vajon mennyi idő = mennyi pénz?

Ez az összefüggés különösen érdekes, ha az ingatlanpiacról van szó, hiszen komoly összegekről és életek munkájáról van szó. És vajon hol máshol találhatnánk ilyen kutatási anyagokat, ha nem az ingatlanközvetítő szakma bölcsőjében, a jó öreg USA-ban? Igaz, hogy az amerikai ingatlanpiac teljesen más, mint a magyar. De a piac törvényszerűségei ugyanazok, tehát az itthoni lakáspiacot vizsgálva hasonló összefüggéseket talàlhatunk. A alábbi tanulmányt egyik legnagyobb amerikai ingatlanos portàl a Zillow készítette. (Az eredeti cikk itt olvasható.)

 AZ INGATLANPIAC SÚLYOSAN BÜNTETI A TÚLÁRAZÁST!

  • Minél tovább van a lakás a piacon, annál nagyobb lesz az alku mértéke. Pl.: 2 hónap eltöltött idő -5%-ot jelent.
  • Ha túl magasra tesszük az árat, az azt fogja jelenteni, hogy a lakásunk hosszabb ideig marad a piacon. Viszont azok a lakások, amelyek végül a hirdetett ár fölött találnak gazdára, nem fognak gyorsabban elkelni, mint azok, amik irányáron lettek eladva.

 Az eladók nagyrészt hallottak már arról, hogy a túlárazás a lakás beragadását és elkerülhetetlen árengedményt okoz, és azzal is tisztàban vannak, hogy ha a lécet a valós érték alá teszik, a lakásuk gyorsabban fog elkelni. De vajon mennyire bünteti a piac a túlárazást, és mennyire jelentős az alacsony ár esetén az eladási sebesség csökkenése?

 A Zillow megvizsgálta egy teljes év eladási statisztikáit, és azt találta, hogy azoknál az ingatlanoknál, amik a piacra kerülést követően rövid időn belül elkeltek, átlagosan 1% volt az alku mértéke. Ahol az ertekesites 2 honapig tartott, ott az alku mértéke 5%-ra emelkedett. És végül a 11 hónapnál tovább piacon lévő otthonok esetén a meghirdetett árnál 12%-kal kevesebbért sikerült vevőt talàlni.

 Vajon mi az oka annak, hogy ha telik az idő, a vevők bátrabban alkusznak? Itt olvashatsz erről bővebben!

 

AZ INGATLANPIAC NEM JUTALMAZ MEG, HA ALULÁRAZUNK

 Vizsgáljuk meg ugyanezt az összefüggést az ár szempontjából.

  • Azok az ingatlanok, ahol az eladási ár 10%-kal a meghirdetett ár alatt volt, 5x több időt töltöttek a piacon, mint azok a lakások, amelyek irányáron keltek el.
  • Ugyanakkor azokban az esetekben, ahol az eladási ár közel 10%-kal a meghiredetett ár fölött volt, (tehát alul voltak árazva) nem került kevesebb időbe rátalálni a vevőre, mint amikor az eladási ár és a hirdetési ár megegyezett.

 Ez azt jelenti, hogy a piac súlyosan bünteti a túlárazást, ugyanakkor nem jutalmazza sebessèg bonusszal azt, ha alulárazunk. Magyarul van lakáseladásra vonatkozó idő, ami adottság, ha a vevőt a piacon kell megtalálnunk,  és nem áll éppen az ajtóban egy pénzzel teli táskával.

A grafikonon látható minta esetleg lehet egy speciális árazási stratégia következménye is, amikor az eladó szándékosan alacsonyra áraz, hogy licitháborút alakítson ki, begyűjti az ajánlatokat, majd egy későbbi időpontban bírálja el őket. Ez viszont már egy olyan technika, ami komoly lélekjelenlétet, felkészültséget, és tájékozottságot igényel.  Mivel az ingatlanpiacon általánosságban az információ hiány a jellemző illetve egy átlagos lakástulajdonos élete során maximum 1-2 alkalommal kerül olyan eladási szituációba, ezért egy licit-helyzet kihasználásához egy profi szakember segítsége elengedhetetlen.

 

forrás: ingatlan48.hu